Casa din vis (SuperBlog 2017)

Cea mai valoroasă casă este evident….acasă- acolo unde îți e sufletul, unde te simți liniștit, relaxat și fericit. Însă suntem oameni și toți suntem diferiți. Așa că, sunt convinsă, că pentru fiecare dintre noi, casa perfectă arată cu totul altfel.

E suficient să mă gândesc la mine, în diferite momente ale vieții  și la cum arăta casa ideală în acel moment.

Spre exemplu, în copilărie, casa  visurilor mele era foarte valoroasă. La propriu. Adică semăna mai mult a castelul zânelor din povești, decât a locuință simplă, pământeană. Singurul element care m-a însoțit până în zilele noastre este acel minunat pat tip baldachin acoperit din toate părțile cu mătăsuri fine. În prezent, nu avem loc pentru așa ceva, dar în nu am renunțat de tot la idee. ..

 

În adolescență îmi amintesc că visam la o vilă imensă, exact ca în filmele de la Hollywood. Știți voi- piscină imensă, pistă de aterizare pentru avionul particular (sau măcar elicopter), mobilă clasică și prețioasă, tablouri ale unor pictori celebri, grădină cu trandafiri, livadă cu cireși (veșnic înfloriți dacă s-ar putea), lac în apropiere (sau măcar mai multe fântâni arteziene). Neapărat cu etaj și cu scări din lemn. Cu balcon ca în Romeo și Julieta (eventual îmbrăcat în trandafiri agățători sau alte plante mai puțin agrsive cu un potețial îndrăgostit care ar vrea să le escaladeze pentru a ajunge în iatacul domniței).

O bibliotecă imensă, plină cu volume  frumos legate și ordonate, în care să te pătrundă mirosul de vechi și de mister. Lămpi, candelabre, lumânări, sfeșnice de argint și vaze cu flori, Foarte multe flori. Cu fotolii regale și mese de scris renascentiste.  Cu draperii lungi și grele, care să mă ascundă de ochii lumii atunci când am nevoie de un refugiu sigur și totuși elegant.

De atunci și până acum, am mai trăit niște ani, am devenit soție și apoi mamă. În mod firesc, multe dintre ideile din copilărie sau adolescență s-au schimbat. Unele însă, au rămas exact la fel ca acum 20 de ani.

Astăzi, daca închid ochii se conturează o căsuță veselă și primitoare. Înțelepciunea femeii de azi înțelege că valaorea unei case stă în primul rând în calitate. Așa că aș apela din start la niste specialiști care să îmi facă visul să prindă formă concretă pe hârtie  iar cei de la AIA Proiect mi se par foarte buni în ceea ce fac, și anume:  proiecte casă.

De fapt, nu m-am putut abține și am răsfoit deja proiectele existente și chiar am găsit câteva care mi-au plăcut mult de tot. Însă, evident casa mea perfectă ar fi o combinație a vreo trei de pe site-ul lor (o să pun și imaginile puțin mai jos). Însă tocmai asta e și partea faină la cei de la AIA Proiect- că sunt mai mult decât un birou de proiectare. Sunt niște maeștri cu mâini fermecate prin intermediul cărora visele tale pot prinde orice formă, deoarece ei pot realiza cu ușurință un proiect de casă personalizat, în care să includă toate dorințele tale referitoare la locuința perfectă.

sigla-AIA-2016-300x153

Tot studiind site-ul acestui birou de proiectare, am aflat și despre necesitatea serviciilor unui evaluator ANSVEAR, care m-ar putea ajuta să aflu valoarea de piață a imobilului întocmind un raport de evaluare imobiliară (găsiți întreaga listă de servicii cu care  se ocupă un astfel de specialist pe site).

Casa din visul meu  ar trebui să fie un  loc cald și primitor așezat într-un mic colț de rai. Adică  o casă  rezistentă cu etaj și mansardă înconjurată de copaci și apă.

Mi se pare extraordinar să poți locui  lângă apă- fie că e mare, râu, lac sau ocean. E ca și cum ai fi într-o continuă vacanță! (chiar și studiile arată că oamenii care trăiesc lângă apă sunt mai fericiți).

2-casa-simpla-parter-cu-mansarda-0722494447

Deci apă,  iarbă, pomi înfloriți, păsări care ciripesc și multe-multe flori. Să pot alerga în picioarele goale prin iarba umedă de rouă, să mă bucur de soare și natură alăuri de cei dragi!

Bineînțeles, am avea și niște pisici, poate și un câine. Un foișor pentru citit și pierdut cu ochii în zări nemărginite, un spațiu de joacă generos pentru micul P.

În interior,  câteva dormitoare, o bucătărie, baie, un living, un birou.

Dormitorul matrimonial ar păstra ceva din amintirea casei de vis din copilărie- adică încă  mi-ar plăcea să mă trezesc în iatacul domnițelor de altădată, într-un pat mare tip baldachin.

Aș renunța însă la restul de mobilier greu, clasic în favoarea unuia minimalist. Cu timpul am învățat că  uneori „less is more” iar o casă cu prea multă mobilă  te obosește, și din cuibușor de relaxare devine temniță de  energie.

În living sau poate în birou aș păstra totuși o bibliotecă imensă- cărțile sunt obiecte mult prea valoroase ca să reunț la ele și merită un spațiu demn de toată frumusețea și bucuria pe care mi-o inspiră  chiar și atunci când doar le privesc.

Bucataria- drăguță, modern utiliată, foarte bine compartimentată, cu totul la îndemână pentru a petrece timpul cât mai eficient în ea.(nu sunt fan gătit deci nu e nevoie de ceva extrem de sofisticat).

Living-ul- mare, spațios și luminos.  Cu mobilier minimalist, cu chestii pufoase care să te îndemne la relaxare și bună dispoziție la tot pasul.

Mansarda clar ar trebui să aibă măcar o parte din tavan din sticlă ca să aibă vedere spre cer- întotdeauna mi s-a părut fantastic să poți admira cerul înstelat într-o noapte friguroasă de iarnă dintr-un pat confortabil și călduros.

Iar biroul- un spațiu ordonat  în care să putem lucra atunci când e nevoie. Aerisit, cu plante și picturi pe pereți, să îndemne mai degrabă la creativitate și inovație decât la muncă asiduuă și plictisitoare.

Evident, acoperișul ar avea panouri solare care să reducă consumul de energie tradițională, pentru a contribui măcar minimal la reducerea nivelului de poluare a planetei.

Din visele de altădată aș mai păstra scările- pentru că nimic nu mi se pare că se poate compara cu farmecul treptelor  din lemn, dar și balconul romantic, numai bun de stat în el și savurat un ceai în răcoarea dimineții.

Proiect-casa-parter-cu-etaj-simpla-Casa-Brandusa-6

Sunt conștientă, că peste 10 ani, casa ideală ar putea să arate cu totul diferit. Dar aceasta este Casa din visul de acum, a celei care sunt azi. Oricum, în linii mari, cred că s-ar păstra indiferent de schimbări, ideea de spațiu  intim și primitor într-un cadru natural luxuriant. Chiar dacă acum e doar un vis cu ochii larg deschiși (și cu mâinile lipite de tastatură) vreau să cred că, în curînd o să poposim și noi într-un colțișor de rai căreia să îi putem spune Acasă.

3-Proiect-casa-P-1-M-0722494447

Pentru că o casă nu este cu adevărat valoroasă decât atunci când cei care locuiesc în ea o consideră propriul lor cămin.Atunci când sunt fericiți să îi treacă pragul în fiecare seară, după o zi grea de muncă. Atunci, când îi oferă o parte din inima lor. De aceea, este esențial să alegi o casă care te repezintă, care îți bucură ochii și sufletul. Nu e vorba doar de o proprietate imobiliară și atât- e o investiție pe termen lung care trebuie  gândită cu atenție, responsabilitate și asumare.

Deci, cum arată azi, Casa din visul vostru?

 

Acest articol a fost scris în cadrul celei de-a treia probă a competiției SuperBlog 2017, inspirat de AIA Proiect.

Reclame

2 gânduri despre “Casa din vis (SuperBlog 2017)

  1. Ah, si eu tot doar din pat scriu (desi, ironia sortii am birou- dar cum micul P. nu accepta sa stea singurel nici macar cand doarme, trebuie sa stau langa el). In mod intentionat mi-am imaginat totul la superlativ, dat fiind ca cerinta probei era sa ne imaginam cum arata pentru noi casa ideala.

    Apreciază

  2. casa mea are o cameră pentru mine, unde pot scrie la birou – de 25 de ani nu am birou în casă, doar la locul de muncă și scriu în pat, așa că o casă nu tre să aibă mai mult de o cameră cu birou și e perfectă.

    Apreciază

Lasă un semn că ai trecut pe aici :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.