Sindromul SuperBlog (2017). Așteptări versus realitate

sindromul superblog 2017

Așa cum vă anuțam pe blog, în septembrie anul trecut, m-am înscris la competiția de scriere creativă pentru bloggeri.

Pentru mine a fost prima ediție la care am participat, astfel încât nu prea știam la ce să mă aștept. Am pornit la drum cu mult entuziasm, hotărâtă să dau tot ce-i mai bun, să învăț, să progresez. Ei bine, toul m-a ținut doar cinci articole, pentru că apoi din cauza unor probleme de sănătate (mai întâi ale micului P., apoi ale mele) nu prea mi-a mai ars de scris și am petrecut timpul mai mult la țară, deconectată de lume și fără acces la internet.

Cu toate astea, sindromul SuperBlog m-a lovit și pe mine, i-am simțit puterea și efectele din mai multe puncte de vedere. Nu mă mai lungesc cu detalii personale, vă povestesc experiența  exact cum am perceput-o eu:

 

Așteptări versus realitate

 • Adrenalina. Ce-i drept, sunt destul de emotivă și iau personal orice lucru în care mă implic, dar nu mă așeptam să fie chiar așa. SuperBlog e o adevărată  cursă presărată cu emoții dintre cele mai diverse. De la nerăbdarea și entuziasmul care precede anunțul fiecărei probe, la panică și stress când mai ai jumătate de oră și tu nu ai terminat încă articolul (nu mai zic de corectat și încărcat pe platformă- cred că 23:50 sau 23:55 a fost recordul meu personal la care am  înscris un articol în concurs). La așteptarea notelor cu sufletul la gură, la dezamăgirea după ce sunt afișate și la resemnare după ce am citit articolele câștigătoare.

 

 • Concurenții. Mă așteptam să fie foarte mulți concurenți la prima participare, eventual la început de drum cu blogul, la fel ca mine. Însă, am avut descoperit cu surprindere că mulți dintre aceștia participă constant de ani de zile la această competiție. Pe de-o parte m-am bucurat, deoarece asta înseamnă că e un concurs serios, pe de altă parte m-am dezumflat puțin, gândindu-mă că ei sunt deja familiarizați cu acest tip de probe/cerințe și se vor descurca mult mai bine. Sincer acum, nu știu cât de relevant a fost acest lucru în final.

 

 • Comunitatea. Am fost de-a dreptul impresionată de grupul de facebook al comunității SuperBlog. Și intimidată, în același timp. Adică, oameni relaxați care vorbeau între ei de parcă se cunoșteau de ani de zile (sunt convinsă că în cazul unora chiar așa e) glume, bună-dispoziție. Mi-a plăcut mult și că exista acel fișier tip bază de date în care puteai vedea articolele celorlalți și îți puteai pune, la rândul tău, linkuri cu articolele din cadrul competiției scrise de tine.

 

 • Subiectul probelor. Deși îmi dădusem seama doar analizând sponsorii, că vor fi probe pe tematici diverse (și unele dificil de abordat), eu pornisem cu ideea că vom avea de făcut mai mult un fel de review-uri pentru diverse produse/servicii ale companiilor participante. Însă, în mod evident, subiectele au fost mult mai complexe de atât. Asta nu înseamnă că a fost un lucru rău, ci că am avut mult mai mult de muncă.

 

 • Experiența de învățare. A fost covârșitoare. Pe de-o parte studiul fiecărui subiect propus înainte de a trece la scrierea articolului. E o parte frumoasă, utilă, interesantă dar care, fară dar și poate, îți ia ceva timp și energie. Pe de altă parte, poți învăța multe și analizând textele celorlalți participanți. De la stil de scriere, la programe folosite, imagini etc. Astfel, eu mi-am dat singură seama că textele mele erau ușor forțate, ceea ce le scădea din credibilitate și cursivitate. Am apreciat ideile originale, imaginația, talentul artistic sau abilitățile tehnice, după caz. În concluzie, pentru mine, deși scurtă, competiția SuperBlog a fost e perioadă de învățare intensă care, cu siguranță, va contribui la dezvoltarea mea ca blogger.

 

Dacă aș putea să schimb  ceva…

Mie mi-ar fi plăcut să existe mai mult timp între probe. Adică o săptămână întreagă- nu 3 zile și apoi, hop altă probă, pentru că dacă tu nu ai apucat să scrii nimic pentru prima, deja intri în panică destul de tare. Tot deadline-ul foarte strâns te obligă să ajungi să scrii  doar articole pe tema probelor, nemaiavând timp să scrii și chestiile tale obișnuite. Iar acest lucru, poate duce la frustrări- poți simți că pierzi identitatea ta ca blogger  sau chiar a blogului (e suficient să vedeți cum arată pagina de pe luna octombrie a blogului meu – sunt 4 articole SuperBlog unul după altul, lucru care evident, va afecta și  cititorii fideli ai blogului și te poate face să pierzi trafic).

 

Mi-ar plăcea ca sponsorii să acopere cât mai multe nișe (inclusiv pe cea de parenting) Știu, majoritatea participanților au bloguri generaliste și le e ușor să scrie despre orice, însă mie nu mi-a fost ușor să abordez subiecte atât de diferite. (De aceea îmi pare atât de rău că nu am ajuns până la finalul cursei să scriu despre singurul subiect care mi s-ar fi potrivit ca o mănușă- hainele pentru femei însărcinate și mame care alăptează).

 

Știu că nu ține prea mult de organizatori, dar mi-ar fi plăcut să existe un echilibru mai mare între premii. Adică, au fost probe la care era un singur premiu cu o valoare mare și altele la care erau 10 cu una mai mică. Personal, cred că majoritatea participanților sunt mai motivați la probele cu un număr mai mare de premii, pentru că evident, au mai multe șanse de a se număra printre câștigători.

 

O altă idee de premii pe care mine mă încântă ar fi colaborarea cu unul dintre sponsorii (de genul ai câștigat această probă, îmi place cum scrii, premiul va fi să îmi faci 2 review-uri plătite la anumite servicii/produse în următoarele 3 luni, de exemplu).

 

Poate unora acest articol li se va părea irelevant, dat fiind că am participat doar la 5 probe. Dar credeți-mă, nu contează numărul de articole scrise pe cât contează implicarea! Iar eu, pentru acele câteva săptămâni am suferit la propriu propriu de de Sindromul SuperBlog!

 

Acest articol a fost scris  la invitația organizatorilor SuperBlog 2017 de a ne relata impresiile în urma participării la această competiție.

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Reclame

21 de gânduri despre “Sindromul SuperBlog (2017). Așteptări versus realitate

 1. Timp mai mult între probe înseamnă să scrii tot la 23:59! 😆 Părerea mea! 😉
  Sunt de acord cu multe lucruri faine care țin de competiția asta și care pun, adesea, în umbră, pe cele mai puțin plăcute. Una peste alta, este un concurs original și depășește cu mult ceea ce se regăsește în blogosferă.
  Succes!

  Apreciază

 2. E prima data cand citesc parerea unui bobocel. Imi place! Ideea de colaborare sponsor-castigatorul probei mi se pare foarte foarte faina!
  Bafta! Sper sa mai participi, e chiar frumos maratonul asta. 😀

  Apreciază

 3. Poate cu toate feedback-urile noastre se va transforma. Sunt de aceeasi parere cu tine relativ la distributia inegala a valorii premiilor. Mult succes in continuare, sa ne citim cu bine !

  Apreciază

 4. În luna care a precedat începutul competiției se putea scrie articole programate sau se pute facea un plan editorial. Astfel evitai succesiunea de articole din Sb. Aud iarăși că au scăzut numărul de cititori. Eu, de când particip, nu am pățit niciodată așa ceva. Din contră!
  Succes la jurizare! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. De acord cu scrierea in avans. Insa e valabila doar daca stii cu cel putin o luna de competitie si esti sigur ca o sa participi (eu una m-am hotarat in ultima zi de inscrieri sa particip). Si oricum, sincera sa fiu, abia am timp sa scriu 1-2 articole pe saptamana- scrierea in avans e inca la nivel SF pentru mine.In ceea ce prveste numarul de cititori, ma refeream la faptul ca am fost surprinsa de numarul mic de vizualizari ale articolelor mele din competitie. Traficul pentru articolelel mele obisnuite a ramas oarecum constant, desi au existat unele fluctuatii…Multumesc ca ati trecut pe aici, succes tuturor 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un semn că ai trecut pe aici :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s