Motivația și inspirația- ingrediente de bază ale fericirii

Fericirea- un concept atât de complex și cu semnificație diferită pentru fiecare om în parte. Nu o să vă plictisesc cu filosofii lungi și complicate sau cu discursuri seci și anoste despre cum fericirea e relativă și greu măsurabilă.

O să vă spun doar ceea ce am concluzionat eu în urma unor reflecții privind propria viață. După cum v-am mai spus, în anul 2018 mi-am propus să fac o călătorie către mine însămi pentru a mă descoperi și înțelege mai bine.

Și tot analizând eu acolo, mi-am dat seama de un adevăr pe cât de simplu, pe atât de important: două dintre cele mai importante elemente care stau la baza fericirii sunt: motivația și inspirația (sigur, nu e un adevăr general valabil, însă mie mi se aplică cu succes și cine știe, poate că și vouă).

 

 

Motivația

Aici e simplu. Sunt fericită pentru că îmi doresc asta, pentru că am în spate motive puternice (de exemplu: familia, prietenii, partenerul, cariera, pasiunile etc.). Cred că e important să conștientizăm care sunt cele mai importante lucruri care ne fac fericiți, pentru ca, atunci când avem momente grele să ne amintim că, indiferent de ceea ce ni se întâmplă fericirea noastră e ancorată în motive puternice care nu se clintesc la primul obstacol.

Un prilej bun de aducere aminte a acestora este și exercițiul celor 100 de zile de recunoștință propus de Cristina Oțel, pe care l-am aplicat și eu cu succes (și pe care ar trebui să îl reiau, pentru că m-a ajutat tare mult).

Acum simt nevoia să fac o mică paranteză- fericirea mea din prezent e mai mult o stare de pace sufletească, de regăsire a unui echilibru interior. Dar asta nu înseamnă că nu mă confrunt zilnic cu momente dificile care îmi strică zen-ul. Doar că încet-încet mă agăț tot mai puternic de ancorele mele și îmi amintesc că motivele de fericire sunt de fiecare dată mai multe și mai importante decât cele de nefericire.

 

 

Inspirația

Când fac referire la inspirație, mă gândesc de fapt la nevoia de modele inspiraționale. Știți că mereu ni se spunea atunci când eram mici că trebuie să ne alegem sau chiar să devenim modele de urmat. Și, de obicei, ne alegeam oameni de succes din varii domenii: artiști, sportivi ori chiar persoane apropiate. Pentru că în mod tacit și implicit, cam asta se dorește de la noi ca indivizi și asta ajungem să căutăm și noi- succesul și laurii victoriei. Însă dacă ar trebui să ne alegem ca modele oameni fericiți, oare cum ar sta lucrurile? Câți dintre oamenii de succes sunt și fericiți?

De când am devenit mamă, mă preocupă mult modelul pe care noi, ca părinți i-l oferim micului P. Și, în mod inevitabil, apare întrebare: oare suntem noi adevărate modele de oameni fericiți pentru copilul nostru? Sincer, nu știu. Probabil că de multe ori, nu. Dar nu cred că asta e cea mai mare tragedie. Din fericire, există în jurul nostru oameni frumoși pe care îi admir și de la care învăț constant inclusiv la capitolul: cum să fii fericit. De fapt, aici voiam să ajung- nu trebuie să căutăm modele în celebrități mereu cu zâmbetul pe buze care par a avea o viață perfectă, ci în oamenii de lângă noi.

Chiar dacă fericirea nu poate fi imitată, cred cu tărie că ne putem antrena astfel încât să devenim mai echilibrați, mai conștienți de propriile noastre trăiri. Iar oamenii pe care ni-i alegem ca modele nu fac decât să ne întărească convingerea că se poate și că, mai mult decât orice altceva fericirea este o alegere.

marco-secchi-motivatie

Photo by Marco Secchi on Unsplash

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

Reclame

Lasă un semn că ai trecut pe aici :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.