Donează și tu: Haine groase pentru o iarnă rece!

campanie hainegroasepentruoiarnarece

Dacă pentru mulți dintre noi, iarna înseamnă colinde și cadouri de la Moș Crăciun, pentru cei mai puțin norocoși, iarna este cea mai grea perioadă a anului.  De multe ori, atunci când aud cum suflă vântul nemilos de simți fiori reci și în casă cu caloriferul pornit, nu pot să nu mă întreb:

Dar oamenii care stau pe stradă, oare cum se descurcă pe vremea asta?

Pentru mine, facultatea, a fost un loc în care am învățat, pe lângă noțiunile teoretice și practice, o mulțime de lucruri despre viața însăși. Una dintre cele mai șocante descoperiri a fost să aflu că doar în București sunt peste 5000 de persoane fără adăpost (conform singurului studiu realizat în 2010 de Samusocial din România). Adică oameni care nu au casă și masă:  nici proprietate, nici chirie, nici de comodat, nimic. Nici rude sau prieteni la care să stea. Nici alte case la țară. Oameni, care într-un moment de grea încercare, au pierdut tot ceea ce aveau.

Fie au fost evacuați pentru că nu au putut plăti chiria, fie s-au îmbolnăvit, au divorțat, sau și-au pierdut locul de muncă.  Și de aici lucrurile o iau incredibil de repede la vale- fără o locuință, e greu să ai un job (pentru că nu ai unde să te speli și să îți speli hainele) și, cel mai grav nu îți mai poți face buletin. Pentru că cei de la Evidența populației nu au ce să treacă la adresa de domiciliu. Deci devii invizibil pentru statul român și nu mai poți beneficia de niciun fel de ajutor social (mai multe despre acest subiect găsiți aici).

Sper că am stabilit deja din articolul precedent că doar pentru fiindcă avem un pat cald nu înseamnă că avem vreun merit deosebit ci doar că suntem mai norocoși. Și ar trebui să fim recunoscători în fiecare clipă că nu suntem nevoiți să ne punem zilnic  întrebarea: Oare unde o să dorm la noapte?

În fiecare iarnă, pe stradă, oamenii fără locuință duc o luptă pe viață și pe moarte. La propriu. Pentru că sunt de vreo 10 ori mai puține  locuri în adăposturile de noapte decât ar fi necesar, mulți dintre ei dorm în locuințe părăsite, în scări de bloc (deși acum, cu interfoanele astea, mai greu) sau pur și simplu sub cerul liber acoperiți cu câteva cartoane.

Și ce putem face noi, oamenii simpli?

Răspunsul la această întrebare l-am găsit ieri, văzând un eveniment distribuit pe Facebook de Casa Ioana o asociație care de peste 20 de ani luptă să ofere sprijin victimelor violenței domestice și familiilor fără adăpost. Evident, nu am putut să rămân indiferentă, le-am scris și m-am oferit să ajut cum pot la răspândirea mesajului.

În fiecare an, în luna decembrie, chiar înainte de Crăciun, asociația Casa Ioana organizează un eveniment cu totul special- oferă hrană caldă pentru persoanele fără adăpost. În acest an va avea loc 7th edition Soup Kitchen miercuri, 19 decembrie 2018 între orele 12:00-14:00. (aici puteți accesa pagina de Facebook a evenimentului). Până la data evenimentului, cei de la Casa Ioana strâng donații pentru ca fiecare dintre cele 300 de persoane așteptate, să primească pe lângă această masă caldă, și o sacoșă cu haine și încălțăminte de iarnă respectiv alimente greu perisabile.

 

 

Ce puteți dona?

  1. Haine de iarnă (geci, paltoane, pulovere, pantaloni groși)
  2. Încălțăminte (ghete, cizme,bocanci etc.)
  3. Fulare
  4. Mănuși
  5. Fesuri și căciuli
  6. Pături
  7. Produse alimentare  greu perisabile care nu necesită gătire – conserve (pate, pește la conservă, zacuscă, fasole etc.)

Bineînțeles, hainele și încălțămintea trebuie să fie în stare bună, fără pete sau rupturi. Sfatul meu este ca după ce alegeți ceea ce doriți să donați, să le puneți la spălat și abia apoi (după ce vedeți dacă pata aceea a ieșit sau nu) să faceți sortarea finală. Este foarte important ca articolele de îmbrăcat să fie curate și în stare bună- gândiți-vă că mulți dintre acești oameni locuiesc pe stradă sau în adăposturi temporare, așadar nu vor avea acces la o mașină de spălat prea curând.

În ce perioadă se strâng donațiile?

Atât hainele și încălțămintea cât și alimentele pot fi donate  în perioada 27 noiembrie-18 decembrie 2018.

Însă dat fiind că evenimentul de distribuire a donațiilor va fi pe 19 decembrie, recomandarea mea călduroasă este să încercați să vă organizați un pic mai timp- să zicem până pe 15 decembrie maxim, pentru ca  voluntarii asociației să aibă timp să sorteze cele primite și să pregătească pachetele.

 

 

Unde și cum donăm?

Puteți aduce doanțiile la sediul asociației Casa Ioana de la adresa:

Șoseaua Olteniței 39-41, Sector 4, București.

De asemenea, pentru mai multe detalii puteți oricând trimite un  e-mail cu subiectul: „Casa Ioana” către office@paservices.ro sau către andreea.gheorghe@casaioana.org .

Pentru a vedea în timp real, modul în care se desfășoară campania, puteți urmări postările și imaginile publicate pe pagina asociației Casa Ioana sau pe pagina blogului.

Pe Facebook, veți regăsi imaginile și articolele despre campanie căutând cu hashatg-ul:  #Hainegroasepentruoiarnarece .

 

 

Alte forme de sprijin

Dacă nu aveți haine groase sau ghete de donat, dar totuși vreți să ajutați, o mai puteți face într-un mod:

Participați la licitația deschisă de Casa Ioana pe Facebook: Online Auction pentru victimele violenței domestice și familiile fără adăpost.

Vă puteți implica fie scoţând la licitaţie obiecte sau haine de care nu mai aveți nevoie și care sunt în stare bună fie „cumpărând” un obiect scos la licitație pe pagina evenimentului (iar banii îi veți transfera în contul asociației). Concret, dacă aveți obiecte în stare nouă sau foarte bună (haine, bijuterii, tablouri, cărți, jucării etc.) le puteți licita pe propria pagină de Facebook în beneficiul asociației. Dacă doriți să rămâneți anonim, trimiteți un mail celor de la asociație, iar obiectele donate de voi vor fi scoase la licitație pe pagina evenimentului.

Banii obținuți în urma licitației vor fi folosiți pentru sprijinirea victimelor violenței domestice și al  familiilor fără adăpost.

 

Nu uitați: uneori un gest aparent mărunt poate face diferența în viața altor oameni!

 

 

Parteneri media și susținători principali :

logo_goveggie_90x125

 

vegeta

sanovita

 

love yard sale

 

 

 

laurabucurlogo

 

Cristian China-Birta

 

 

cel mai bun tata

header-Laura frunza

 

logo back to

logo_blue_acasa_cu_mami_272

 

logo_7

pisica-final-02

Logo-Kindertrips

nataliadabija-logo-small

 

SmallLogo

Sigla_SOLONARIA

logo2

 

logo-CR

 

Manuela-Ciugudean

cropped-tati

Logo Mamica Activa.png

zana scutecel

 

alexisme logo

incercare-logo-2-1

Logo-Povesti-din-Bebelonia-1010x1024

annazidezi

logo ancasdiary

Ivona Rustem

ivonarustem

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Jon Tyson on Unsplash

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Reclame

6 gânduri despre “Donează și tu: Haine groase pentru o iarnă rece!

Lasă un semn că ai trecut pe aici :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.